Posted by: evangelisering | september 1, 2010

Jesus, vor Herre

At tale om en herre var allerede i hedensk tid en betegnelse for den, der havde magten. Ofte var det en kongetitel som i Babylon og Ægypten, i første omgang dog uden en underforstået religiøs betydning.

Israel, som blev påvirket af den babyloniske tankegang, mens folket levede i eksilet, taler i Det gamle Testamente altid om Gud Herren. Gud er Herren (hebr. Ado’nai), fordi han har ført sit folk ud af Ægypten og slaveriet. Det er ham, der har udvalgt sig sit folk. Han er skaberen af alt, Herren over hele den vide jord og han vil komme igen for at dømme sit folk. Af ærefrygt for Guds navn, som ikke måtte udtales, blev Jahve ofte erstattet med Ado’nai (herre). I den græske oversættelse af Det gamle Testamente, kaldet Septuaginta, bliver Guds egennavn (Jahve) ofte erstattet af det græske ”kyrios” (dvs. herre).

Denne titel, som var forbeholdt Gud, blev efter påske givet videre til Jesus. Selv om Jesu død var en skandale for jøderne – en korsfæstet var i deres øjne forbandet af Gud – og han dermed netop ikke kunne være Guds udsending, holdt den kristne menighed fast ved, at Gud aldrig havde vendt sig fra Jesus. Gud legitimerede Jesu liv og gerning, ja endda hans død, ved at opvække ham fra de døde.

Det ophøjede, fuldendte menneske Jesus, som troner ved Guds højre hånd, har del i Guds magt og herlighed. Han er Herren. Dette synger den unge menighed om i en Kristus hymne:

Han, som havde Guds skikkelse,

regnede det ikke for et rov

at være lige med Gud,

men gav afkald på det,

tog en tjeners skikkelse på

og blev mennesker lig;

og da han var trådt frem som et menneske,

ydmygede han sig

og blev lydig indtil døden,

ja, døden på et kors.

Derfor har Gud højt ophøjet ham

og skænket ham navnet over alle navne,

for at i Jesu navn

hvert knæ skal bøje sig,

i himlen og på jorden og under jorden,

og hver tunge bekende:

Jesus Kristus er Herre,

til Gud Faders ære.

Fil 2,6-11

På grund af sin fornedrelse og død får Jesus et nyt navn, nemlig Herre. Dette navn udtrykker status, magt og herlighed. Jesus er den salvede, Guds udsendte Messias.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: