Posted by: evangelisering | juli 12, 2010

Den historiske Jesus

De historiske facts vedr. den mennesket Jesus kan hurtigt opremses.

Jesus blev født i kong Herodes’ regeringstid. Herodes døde 4 f. K., dvs. at Jesus blev født senest 4 år før vor tidsregning, formodentlig et par år tidligere. Hans jødiske navn var Jeschua, som kan oversættes med ”Jahve frelser”. Jesus var et almindeligt menneske, jøde, og som hans tilnavn siger, kom han fra Nazaret i Galilæa, hvor han boede sammen med sin mor og far. Josef, Jesu plejefar, var tømrer, og hans mor hed Maria (Mirjam). Jesus blev formodentlig oplært i tømrerhåndværket af Josef. Sammen med alle andre drengebørn lærte han at læse og skrive i den lokale synagogeskole.

Da Jesus var omkring 30 år gammel, tog hans liv en nydrejning. Omkring kejser Tiberius’ 15. regeringsår trådte Jesus frem i offentligheden og begyndte et liv som vandreprædikant, dog hovedsageligt i Galilæa. Omkringvandrende underviste han ligesom en rabbi, helbredte syge, tilgav syndere og uddrev dæmoner. Når han lærte, talte han i billeder og lignelser, og han prædikede med en sådan autoritet, at de religiøse myndigheder begyndte at holde øje med ham. Hans levevis vakte forargelse, fordi han omgikkes toldere, skøger og andre ildesete mennesker. Ydermere var hans udlægning af Guds vilje i toraen, dvs. de fem Mosebøger og de jødiske love, en provokation for de fromme. Men på trods af det havde Jesus tilhængere, både mænd og kvinder, som fulgte ham.

Jesus døde omkring 28-33 e. K. i Jerusalem. Om han døde dagen før påsken eller i selve påsken er omstridt; men han døde enten den 14. eller den 15. nisan (en jødisk forårsmåned). Sikkert er, at det var en fredag. Han blev dømt og henrettet af den romerske besættelsesmagt, som ville behage de religiøse myndigheder og folket. Anklagen lød på folkeoprør og gudsbespottelse. Jesus blev først pisket og tortureret og så til sidst henrettet ved korsfæstelse, som var datidens mest nedværdigende og barbariske henrettelse for slaver og forbrydere.

Kort tid efter hans død begyndte hans tilhængere at tale om, at Jesus ikke var forblevet død, men var opstanden og havde vist sig for dem. Denne utrolige begivenhed, som ikke er tilgængelig for den historiske efterforskning, havde dog en sådan overbevisningskraft, at Jesu lære bredte sig over hele jorden. Den dag i dag bekender mennesker deres tro til den korsfæstede og opstandne Jesus – Guds Søn.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: