Posted by: evangelisering | maj 31, 2009

Helligånden – Gud som gave

Nåde er et grundtema i teologi og katekese. Når vi taler om nåde, taler vi om, at den treenige Gud kalder mennesket til fællesskab med sig.  I Det gamle Testamente viser Gud sin nåde ved at åbenbare sig selv, ved at kalde på Israel, på profeterne og ved at udvælge mennesker og slutte pagt med dem.

Det græske ord for nåde (kharis) som vi f.eks. finder i Lukasevangeliet – bærer præg af det glædelige og yndefulde.

Det danske ord ”nåde” hænger særligt sammen med ”benådning”, dvs. at lade nåde gå for ret.  Det engelske ord ”grace” har en anden grundklang, nemlig det smukke og yndige. Det kommer fra det franske ”grâce”, der igen har overtaget det fra latin ”gratia”. Det latinske ord ”gratia”, et grundlæggende ord i teologien, betyder foruden  ynde, skønhed også gunst (man viser) og venlighed, heraf det, der er gratis og ufortjent. Det viser, at en side af nåden er blevet særlig fremhævet på et sprog, en anden side på et andet sprog.

I middelalderen kaldtes læren om Helligånden for ”nådelæren”. Der skelnes mellem den uskabte og den skabte nåde – forstået på den måde, at den uskabte nåde er Gud selv, som ufortjent skænker sit eget guddommelige liv til menneskene, som han kalder til fællesskabet med sig. Det vil igen sige, at den uskabte nåde er Helligånden, som formidler guddommeligt liv til menneskene. Den skabte nåde er derimod de virkninger, som den uskabte nåde har eller frembringer i den benådede skabning.

Gennem den helliggørende nåde sættes det benådede menneske i en varig tilstand, som kun kan tabes ved svær synd. Denne nåde skænkes, for at den kan blive i mennesket. Den helliggørende nåde er ikke noget andet end, at mennesket gennem dåben har fået en tilstand, i sjælen – eller man kunne også sige – har fået en ny evne til at gøre det gode og leve som Guds barn.  Dette beror altid på, at mennesket møder Gud selv og kommer i kontakt med ham.

Bibelen beskriver ofte nåde på denne måde: Gud ser et menneske og Gud taler  til dette menneske. Når Gud ser et menneske, så betyder hans øjne udvælgelse, for han ser et menneske med kærlighedens blik. Det gør han, fordi han ikke alene ser, hvad eller hvem dette menneske er, men også hvad det vil blive til.  Det samme gælder Guds ord. Gud giver mennesket et nyt navn, og dermed ofte en ny bestemmelse. Det ord, Gud taler til et menneske, forandrer dets liv sådan, at det får en ny dimension, som det ikke havde før.

50003Et eksempel fra dagligdagen kan illustrere dette meget godt.

En ung mand bliver forelsket i en pige og siger til hende: Du er dejlig og smukkere end alle andre. Pigen kan reagere på to måder. Hun kan tænke, at det vidste hun da godt, og det behøver han ikke fortælle hende. I dette tilfælde vil mandens ord ikke berøre hende på et dybere plan.  De gør ingen forskel for hende.

Den anden mulighed er, at hun glæder sig over hans ord og tager dem til sig.  I det tilfælde tager hun ordene til sig som en ufortjent kærlighedserklæring. På den måde forandrer ordene hende fuldstændigt, f.eks. ved at hun i bogstavelig forstand kan rødme.  På lignende måde er det med mennesker, der modtager Guds nåde. De møder hans kærligheds blik og hører hans ord som en ufortjent kærlighedserklæring.

Jomfru Maria er billedet på det benådede menneske par excellence. Hun kaldes ”fuld af nåde” eller ”du benådede” (jf. Luk 1,29). Guds nåde møder Maria som et ord, nemlig i det budskab Gabriel bringer. Helligånden virker ved tro, og Guds Ord bliver ved Helligåndens virke kød og blod i Jomfru Marias moderskød. Gud kalder til fællesskab med sig ved at sende sin Søn til denne verden for at frelse den.

 For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.  Joh 3,16

 Gud har set Maria, og i det blik ligger al den nåde, Maria har modtaget.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: