Posted by: evangelisering | maj 30, 2009

Helligånden som person

At Gud er os nær og lever med os, det er det, talen om Helligånden som person drejer sig om. I gamle dage svarede man på katekismens spørgsmål: ”Hvem er Helligånden?” ”Den tredje person i Treenigheden.” Dette svar er rigtigt, men kræver en uddybelse, også fordi vi i dag har en anden personforståelse end i oldkirken.

SS26090Når vi i dag taler om personer i flertal, så tænker vi automatisk på forskellige personer med forskellige viljer og begavelser, som er samtidig selvbestemmende. Men det er ikke det, den kristne tro siger om Treenigheden, når der tales om de tre personer. Der er ikke tale om forskellige subjekter/viljer.

Samtidig forkyndes den kristne Gud som én i tre personer. Da Gud er én i tre personer, er også hele vor virkelighed personel. Hele vort liv er udrettet mod et du.

Samtidig kan man sige, at intet andet ord fra den vesterlandske filosofi rammer så godt det, der udtrykker fællesskab, kærlighed, som begrebet person. For, som Martin Buber[1] har vist i sin filosofi, er tiltalen, et du-forhold, grunden til menneskets menneskevordelse, at det kan blive til en person.

Den kristne tro ser mennesket som en person, fordi det er kaldet af Gud, tiltalt af Gud. Men når man ser menneskets opvækst, er det klart, at et barn har brug for tiltale og omsorg for at kunne udvikle sig til et menneske, der kan skabe og knytte relationer. Kun når et menneske kan være hos sig selv, kan det dybest set være hos den anden. Når man taler om en person, tales der også altid om fællesskab og kærlighed.SS26089

Mennesket har brug for andre mennesker for at udfolde sig, for at leve et tilfredsstillende liv. Derfor vil personbegrebet også altid være et tilfredsstillende begreb, når der tales om en relation, som Treenigheden jo er. Gud er én; men Faderen sender Sønnen og ånder Helligånden.

 


[1] Martin Buber (1878-1965), jødisk religionsforsker og religionsfilosof.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: